Hersenen slimme kinderen rijpen langer

Icoon OnderzoekBij kinderen met een hoog IQ ontwikkelt de hersenschors zich langer door dan bij minder begaafde kinderen. Dat concluderen Philip Shaw en een aantal collega's van het Amerikaanse "National Institute of Mental Health" uit een onderzoek onder 307 opgroeiende kinderen en pubers. Door het langer doorgroeien van de hersenschors bij intelligente kinderen ontstaan er meer en betere zenuwverbindingen.

De conclusies uit het onderzoek wijzen erop dat niet de omvang van de hersenen, maar de ontwikkeling in de kindertijd een maat is voor intelligentie. De onderzoekers zagen vooral in het gedeelte van de hersenschors waar het plannen van acties en het logisch nadenken plaatsvinden (de "prefrontale cortex") grote verschillen tussen de kinderen. Bij relatief slimme kinderen bereikt dit gedeelte later de maximale dikte en wordt het ook weer sneller dunner.

Een dunner wordende schors is overigens een teken van specialisatie van het brein, en betekent vooral dat onnodige zenuwverbindingen worden verwijderd. Door deze reorganisatie wordt de werking alleen maar efficiënter.


De prefrontale cortex