'Rechtstreeks storten in SP-kas is ongewenst'

Icoon PolitiekOverheden moeten stoppen met het overmaken van vergoedingen van politici van de SP aan de landelijke kas van de partij. De vergoedingen zouden rechtstreeks aan de volksvertegenwoordigers zelf moeten worden uitbetaald. Dat vindt minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken). Hij wil de regeling dusdanig aanpassen dat een storting aan een partijkas niet meer mogelijk is.

Omdat bij de SP de regel geldt dat politieke vertegenwoordigers hun volledige politieke inkomsten aan de partij doneren, is het met veel overheden zo geregeld dat de vergoedingen rechtstreeks aan de partij worden overgemaakt, in plaats van naar de bankrekening van de betrokkene. Socialistische Kamerleden krijgen vervolgens een modaal inkomen van de partij, raadsleden en provinciale vertegenwoordigers krijgen een vergoeding indien ze kunnen aantonen dat ze door hun politieke werk andere inkomsten mislopen.

Boele Staal (D66), commissaris van de koningin in Utrecht, trok afgelopen najaar aan de bel bij Remkes, nadat hij ontdekte dat de SP-Statenleden hun vergoeding niet zelf krijgen. Volgens Staal was er hiermee sprake van een 'onwenselijke betalingsrelatie' tussen provincie en SP, iets waarin Remkes hem gelijk gaf. "Uw opvatting om de financiële relatie tussen provincie en volksvertegenwoordigers zuiver te doen zijn, kan ik volgen en ik onderschrijf dan ook uw voornemen om betalingen rechtstreeks aan de Statenleden te verrichten", schreef Remkes aan Staal.

In augustus van het afgelopen jaar kwam de SP ook al in opspraak, toen bleek dat vergoedingen die bedoeld zijn voor de ondersteuning van lokale gemeenteraads- en Statenfracties naar het landelijke rekeningnummer van de partij werd overgemaakt. De SP besloot hierop om met ingang van 2006 deze vergoedingen aan de afdelingen te doen toekomen, die vervolgens het centraal partijbureau moeten betalen op het moment dat ze gebruik maken van landelijke ondersteuning.