Mobiel bellen binnen de EU even duur

Icoon Telecom Eurocommissaris Viviane Reding (Informatie en Media) wil dat telefoneren in de gehele Europese Unie even duur wordt. De Europese Commissie is bezig met een wetsvoorstel dat de tarieven van mobiele telefonie in het buitenland drastisch moeten verlagen.

"Een mobiele beller moet niet méér hoeven betalen omdat hij zich in het buitenland bevindt", verklaarde Reding vanmiddag. Een Nederlander die vanuit België telefoneert, betaalt nu nog ongeveer één euro per minuut. Dit tarief wordt ook gehanteerd als een Nederlandse telefoon automatisch aan de grens met België verbinding maakt met een Belgisch netwerk.

Het gebruik van een buitenlands netwerk wordt roaming genoemd. Buitenlandse aanbieders brengen daar extra kosten voor in rekening. Deze kosten zijn altijd zeer hoog. Op deze kosten gelden geen maximumtarieven. Reding wil in het wetsvoorstel opnemen dat telefoonmaatschappijen niet meer mogen rekenen dan "de feitelijke kosten". De telefoonmaatschappijen weigeren namelijk hun tarieven vrijwillig te verlagen.

Reding overweegt in de zomer een verordening in te stellen. Daarin zal het tarief van het thuisland overal in de EU gelden. Een lokaal gesprek in bijvoorbeeld Griekenland kost dan net zoveel als een lokaal gesprek hier. Een telefoontje naar Nederland zou dan net zoveel kosten als een internationaal gesprek hier. Gebeld worden in het buitenland wordt gratis. De verordening moet nog wel goedgekeurd worden door de regeringen van de lidstaten en het Europees Parlement.