Ommelnaar (86) wil broer (85) uit huis

Icoon OpmerkelijkEen opmerkelijke rechtzaak in Den Bosch vandaag. Eén man zat bij aankomst al in een rolstoel, de andere kwam, voorzichtig schuifelend, in zijn eentje naar de rechtzaak. Twee broers, respectievelijk 86 en 85 jaar oud, kibbelen vandaag over de mogelijke uitzetting van de jongste broer uit het huis van de oudste.

Beide mannen dragen dezelfde beige jas en lijken als twee druppels water op elkaar. De mannen kunnen elkaar echter niet luchten; ze zijn boos op elkaar. In 1998 vroeg de jongste broer of hij korte tijd bij zijn broer in Ommel (gemeente Asten) mocht wonen, omdat hij, na een langslepende echtscheidingsprocedure, geen woonruimte meer had. "Kom maar", zei de oudere broer. De jonge broer woont er echter nog steeds, maar betaalt niet mee aan de woonlasten terwijl hij wel veel spaargeld zou hebben. "Toen hij bij mij kwam inwonen, werd ik gekort op mijn AOW", aldus de oudste broer.

De jongste broer heeft vorig jaar, toen de situatie uit de hand dreigde te lopen, 2.500 euro aan zijn broer betaald om 'de onkosten' te dekken. Hij zou in december nog eens 10.000 euro af hebben gedragen, maar dit wordt door de oudste broer ontkend. "Gin cent gezien".

De oudste broer is ernstig ziek en heeft waarschijnlijk niet meer lang te leven. Hij is het zat en wenst dat zijn broer vertrekt zodat hij zijn laatste dagen zonder ruzie en spanning kan doorbrengen. Bemiddeling door maatschappelijk werkers heeft niet mogen baten. Niemand heeft vat op de jongste broer, die zegt dat er niets aan de hand zou zijn. Hij zou echter niet de badkamer uit willen als de oudste broer gewassen moet worden door de thuiszorg, zet muziek zachter als zijn broer er lekker naar zit te luisteren en laat het tillen van de boodschappen over aan zijn zieke, oude broer. "En dan is 'ie ook nog vaak agressief tegen mij", aldus de oudste. "'t Is gewoon een gefrustreerde zuurpruim."

Als tegenprestatie voor het inwonen, zegt de jongste broer dat hij zijn oudere broer overal gratis naar toerijdt, "toen het nog goed ging tussen ons", en zijn broer verzorgt. "Ge doet gin inne moer", zegt de oudste.