EU wil mening van burgers horen

Icoon Europa De Europese Unie (EU) wil de mening van haar burgers horen. Daarvoor is er een speciale Europese discussiesite gelanceerd. Langzaam lijkt de Europese Unie de draad weer op te pakken. Na de nee-stem van de Fransen en de Nederlanders tegen de Europese Grondwet werd er "een periode van bezinning" aangekondigd. Deze periode lijkt afgelopen te zijn. De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso lijkt nu persoonlijk jouw mening te willen peilen: wat voor een Europese Unie wil je?

Je kunt deze vraag beantwoorden aan de hand van drie verschillende thema's: de sociaal-economische toekomst van Europa, het beeld van Europa en de taken van de Unie, en de grenzen van Europa en zijn rol op het wereldtoneel. De site is in twintig talen opgesteld. Iedere Europeaan kan hierop aangeven wat er mis is met de huidige EU, wat er beter kan en wat er uiteindelijk van de EU terecht moet komen.

Op 13 maart kwam de Nederlandse regering met hetzelfde idee. Op de website NederlandinEuropa.nl kunnen Nederlanders nog tot 17 april hun mening kwijt over de rol van Nederland binnen de Unie. Op de Europese discussiesite is er geen tijdslimiet. Het lijkt alsof de overheden op deze manier willen laten zien dat ze wel naar de burgers luisteren. Ondanks dat zijn er nog maar weinig deelnemers op de site te vinden.