'Italië mag niet multi-etnisch worden'

De verkiezingen in Italië staan voor de deur (9 april) en dan zijn politici nooit te beroerd voor harde uitspraken. Denk maar aan minister Carlo Giovanardi, die Nederland betichtte van nazi-wetten en premier Silvio Berlusconi die het zondag over communisten had die voorheen baby's kookten.

Gisteren haalde Berlusconi opnieuw de media met pittige uitspraken. Italië mag volgens hem geen multi-etnisch, multicultureel land worden. ''Als Italianen zijn we erg trots op onze tradities en normen en waarden, en die mogen niet in het gedrang komen in een steeds opener samenleving'', aldus de premier.

Naar de mening van Berlusconi moet Italië wel de deur open blijven houden voor asielzoekers, ''buitenlanders wier leven of vrijheden in eigen land in gevaar zijn''. De poort dient echter gesloten te worden voor lieden ''die slechts naar ons land komen om onze levenswijze te bekritiseren of die een gevaar vormen voor onze burgers'', zo zei de premier in een radiotoespraak.

De linkse oppositie reageerde fel op de uitlatingen. Volgens hen probeert Berlusconi over de rug van migranten punten te scoren in aanloop naar de verkiezingen. In rechtse kringen werden de opmerkingen van de premier omarmd. Berlusconi zou met zijn alliantie volgens opinie-onderzoekers zo'n 4% achterliggen op zijn grootste rivaal, de linkse Romano Prodi.