Spacen door hoestdrank hip

Icoon Gezondheid Uit onderzoek van VPRO's radioprogramma Noorderlicht blijkt dat jongeren van nog geen vijftien jaar oud steeds vaker trippen op hoestmiddel. Voor het onderzoek bekeek Noorderlicht de uitgewisselde verhalen op diverse websites, waaronder FOK!, en telde vanaf 2004 ruim honderd jongeren die het middel gebruikten.

Het gaat met name om vrij verkrijgbare hoestdranken als Darolan en Dampo, die als werkzame stof dextromethorfan (DXM) bevatten. In grote hoeveelheden wordt het contact tussen zintuigen en hersenen verstoord en kunnen hallucinaties optreden. Het Geneesmiddelenbulletin gaf al in 1998 aan dat zelfs bij normaal gebruik al ernstige bijwerkingen kunnen optreden. In de VS zijn al enkele jongeren overleden na gebruik, maar de Tweede Kamer vindt het onschuldige zelfzorgmedicijnen en ziet geen probleem in verkoop bij benzinepomp en supermarkt.

Neurofarmacoloog Bart Ellenbroek geeft aan dat DXM helemaal niet zo onschuldig is. DXM heeft in hoge doseringen eenzelfde werking als de harddrug PCP (bekend als Angel Dust), waarbij mensen niet meer weten wat ze doen. 'Wat mij betreft mag het meteen uit de schappen', aldus Ellenbroek. Dick Bijl, arts en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, deelt die mening. Ook om de reden dat hoestdranken zelfs niet eens werken waarvoor ze bedoeld zijn. Placebo's bleken even effectief als hoestdranken met DXM, maar dan zonder de ernstige bijwerkingen.

Dampo en Daro
Twee hoestmiddelen met DXM als werkzame stof.

Een citaat van FOK! user EsPe in het DXM topic in UVT: 'De eerste effecten voelde ik na een uur. Bedrukt gevoel in mijn hoofd, onrustige benen. Niet veel later sloeg het vrij hard in. Ik had weer dat gewichtloze gevoel, alsof de zwaartekracht weg was. Vanaf dat moment werd lopen moeilijk. Mijn lichaam leek wel van elastiek. Eenmaal terug op mijn stoel werden de effecten sterker en sterker en begon de trip LSD-achtige vormen aan te nemen. De kamer werd 'vloeibaar' en de muren leken bedekt met golvende wandkleden. Daarna leek mijn kamer op te stijgen, met mij erin.'

Alleen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen kan beslissen dat hoestdranken alleen nog op recept verkrijbaar zijn. Het College geeft aan al in 2000 zich tegen de vrije verkoop uitgesproken te hebben. Pas bij signalen van ernstig misbruik zullen hoestmiddelen met DXM alleen via een recept uitgeschreven door een arts verkrijgbaar zijn. 'Om verplicht te stellen dat patiënten eerst naar een toch al drukke dokter moeten gaan voor een recept, lijkt op basis van de huidige kennis over het middel een te zware maatregel', liet het College schriftelijk weten. Pas bij nieuwe informatie zal de status van DXM opnieuw worden bekeken. Het is onbekend of er stappen worden ondernomen na deze informatie uit het onderzoek van Noorderlicht.

Op het forum loopt ondertussen een vierde deel van DXM - Vragen & Antwoorden.

Met dank aan Reigndear voor de submit.