Onrust na moord op Amersfoortse Babak

BabakDe moord op de 16-jarige Babak Hadjipour in Amersfoort leidt nog steeds tot een gespannen sfeer onder jongeren in de stad. Zijn vrienden zeiden eerder deze week al wraak te willen. Nu heeft ook de (Nederlandse) vader van de vriendin van de dader zich in de ophef gemeld.

Volgens hem werden zijn dochter Diane (gefingeerde naam) en haar vriend dader Sidney (een 19-jarige Antilliaanse jongen), bedreigd door Babak en diens vrienden en weigerde de politie daar iets aan te doen. Zijn dochter zou 'wel tien' keer aangifte hebben gedaan van bedreiging en mishandelingen die gepleegd waren door haar vroegere vriendje Tom (een Nederlandse jongen) en Babak. De vader zegt echter dat de politie met die aangiftes niets heeft gedaan. Een politie-woordvoerder spreekt overigens zelf van twee aangiften.

De 'schoonvader' van de dader doet ook een boekje open over het vroegere vriendje Tom. ''Die gebruikte drugs en deed foute dingen, ik wilde haar daarvoor beschermen, maar Tom kon dat niet verkroppen. Op een gegeven moment is ze vierkant in elkaar geslagen.'' Nadat zijn dochter verkering kreeg met Sidney stookte Babak het vuurtje bij de licht ontvlambare Tom op, zegt zijn dochter. Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Sidney had nooit moeten schieten. Maar die jongen zat zo in het nauw'', aldus de vader.

Stille Tocht
De vrienden van Babak zijn intussen bezig met het voorbereiden van een stille tocht. De vader van Diane zegt als dat doorgaat, dat hij dan een paar vrienden zal optrommelen: ''Dan ga ik met een spandoek achter Tom lopen met de tekst 'Deze jongen heeft een weerloos meisje mishandeld'''.

De vrienden van Babak benadrukken ondertussen in de media dat hun vriend een doodgoede jongen was. Een reportage in het tv-programma NOVA gisteren wierp overigens wel een beetje een ander licht op die uitspraken. Babak zat op een school voor zeer moeilijk opvoedbare jongeren en stond op het punt daar verwijderd te worden wegens aanhoudend agressief gedrag. Overigens zat dader Sidney ook op die school in het verleden en hadden de twee daar al ruzie met elkaar.

Pistool
In NOVA vertelde echter ook een meisje dat de politie op de hoogte was van het feit dat de dader een pistool had. Zij was namelijk twee weken terug bedreigd door Sidney met een vuurwapen en deed daarvan aangifte. Volgens haar werd Sidney opgestookt door zijn vriendin Diane. De politie onderzoekt nu of er daadwerkelijk een aangifte ligt en wat daarmee is gedaan.

Ondertussen proberen de gemeente en de politie de gemoederen te bedaren. Bij een herdenking in jongerencentrum De Neng deed de politie gisteravond een dringende oproep aan de jongeren ''geen bloed meer te vergieten''. Buurt- en jongerenwerkers, medewerkers op scholen en wijkagenten brengen volgens de Amersfoortse burgemeester Van Vliet in kaart of er werkelijk zoveel spanning leeft. De burgemeester houdt het er op dat de schietpartij een ernstig incident is, maar geen gevolg is van escalerende rivaliteit tussen jongerengroepen.

De stille tocht wordt voorzover bekend woensdagavond om 21.00 uur gehouden. Onder het mom 'in memory of Babak' loopt men vanaf de patatzaak Swoopy aan de Utrechtsestraat naar de Kamperbinnenpoort.

-
Reportage NOVA.