Schade door noodweer in Zuid-Nederland

Icoon Ramp In Noord-Brabant en Limburg is veel schade ontstaan door zware kortstondige buien. Door harde windstoten waaiden met name in de lijn Budel-Deurne bomen om en stroomden platte daken en dakgoten over. De brandweer meldde een vijftigtal gevallen van stormschade.

Dat varieerde van afgewaaide dakpannen, afgebroken takken en omgewaaide bomen tot ingestorte daken. Vooral de daken in Budel en Valkenswaard hadden het zwaar te verduren. H. van der Wielen, de plaatselijke amateur-weerman, meldde dat de temperatuur in tien minuten tijd van 18,2 naar 10,4 graden daalde. In Geldrop werden hagelstenen van drie centimeter doorsnede gemeld.

In Maastricht werden zes auto's zwaar beschadigd toen een twee meter hoge en twaalf meter lange muur bij filmhuis Lumière omwaaide. In Weert stortte een gevel van een nieuwbouw op een naastgelegen pand, maar ook uit de Limburgse plaatsen Nederweert, Swalmen, Oirlo, Grashoek, Meijel, Grubbenvorst en Helden kwamen diverse meldingen van schade. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Zelfs in Heerenveen eiste de wind zijn tol, de dakplaten van een benzinestation in aanbouw waaiden weg. Het noodweer luwde pas tegen negen uur 's avonds.