Journaliste EU-top met pistool bij Chirac, Merkel

Icoon EuropaEen journaliste van de Belgische tv-zender VTM heeft bij de EU-top in Brussel, vorige week, ongehinderd een pistool en spullen voor het maken van een bom mee kunnen nemen naar het hotel waar ook de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Merkel verbleven. "Ik had hem zó neer kunnen knallen", aldus de journaliste over Chirac.

De verslaggeefster, Katleen Peeraer, huurde vorige week woensdag een kamer in het vijfsterrenhotel, een verdieping onder de kamer van Chirac. De butler van dienst merkte nog gekscherend op dat de journaliste op dat moment nergens veiliger is dan in het hotel. "Het is hier veilig. De Duitse bondskanselier arriveert straks. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen", zou hij hebben gezegd.

Peeraer echter, kon zonder problemen het hotel binnenwandelen, terwijl er in haar koffer een ongeladen berettapistool zat. Tien minuten later bracht een collega haar de kogels. De volgende dag nam de journaliste een koffer mee "met daarin alles om een bom te maken". Opnieuw niemand die haar iets vroeg. Met het geladen pistool in haar tas kon de journaliste gedurende enkele dagen meerdere malen in de buurt van Chirac en Merkel komen. "Het bulkte er van de veiligheidsagenten, maar niemand vroeg iets, ook niet toen ik anderhalf uur in de lobby zat."

"Als we slechte bedoelingen zouden hebben, dan hadden Frankrijk en Duitsland nu zonder leider gezeten. We willen dan ook aantonen dat de beveiliging van de Europese Top lek is", aldus Peeraer op de website van het betreffende tv-programma van VTM, Telefacts. "Eén iemand met slechte bedoelingen had van deze Europese top een historisch bloedbad kunnen maken."

Volgens Christian De Coninck van de Brusselse politie hebben de regeringsleiders echter "geen moment" gevaar gelopen. "De politie had de situatie in het hotel van Chirac en Merkel op elk ogenblik onder controle", zo zegt hij in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Peeraer zou niet zijn gecontroleerd "omdat ze zich niet verdacht gedroeg".

Met dank aan Eveli voor de submit.