Rabbijn: amputatie arm bij pop verplicht

BeertjeDe Israëlische rabbijn Mordehaï Eliyahou, voormalig Opperrabbijn van de Sefardische Joden, heeft een bevelschrift doen uitgaan die ouders verplicht stelt om van kinderpoppen iets te amputeren. De rabbijn baseert zich op het verbod uit de Bijbel een afgod te creëren of te bezitten: ''Het is heel belangrijk dat het speelgoed niet perfect is, want dat ontneemt het zijn afgodisch karakter'', aldus de geestelijke.

Kinderen die bijvoorbeeld een knuffelbeer hebben moeten er een oog of oor aftrekken. Van poppen kan een arm of been worden geamputeerd. Eén van de zoons van de rabbijn verklaarde dat het misplaatst is beelden of poppen te bezitten, zowel om mee te spelen als om artistieke redenen. Volgens de zoon verplichtte zijn vader ooit één van zijn volgelingen het oor van een reproductie van de Mozes van Michelangelo, waar de man veel voor had betaald, stuk te maken.

Of het amputeren van ledematen ook voor opblaaspoppen geldt, vermeldt het bericht niet. Wel is duidelijk dat de bevelen van de rabbijn geen enkele wettelijk grondslag hebben in Israël. Ze zijn enkel van betekenis voor zijn volgelingen.