'Afghaanse zelfmoordcommando's wachten op Britten'

OorlogZeker zeshonderd zelfmoordcommando's staan in het zuiden van Afghanistan te trappelen om Britse militairen, die daar komende zomer naar toe gaan, een warm onthaal te geven. Dat heeft Taliban-leider mullah Razayar Noorzai laten weten in een vraaggesprek met de Britse krant The Sunday Telegraph.

Een journalist van de krant sprak met de rebellenleider ergens nabij de grens met Pakistan. De één benige Noorzai, het andere verloor hij in de jaren '80 in de strijd tegen de Russen, noemde het een eer om de kans te krijgen het op te nemen tegen de Britten: ''We hebben veel steun van de bevolking. Waarschijnlijk meer dan de Britse soldaten hebben in Londen.'' Volgens Noorzai staan namelijk ook de Afghaanse burgers te trappelen om zij aan zij met de taliban te vechten tegen de westerse troepen in hun land. Op het hoofd van iedere westerling heeft de taliban bovendien een prijs van 2.000 dollar gezet.

Deze zomer gaan zo'n 3.300 Britten naar de Afghaanse provincie Helmand. Er zijn al 600 Britse militairen om een hoofdkwartier op te zetten. Helmand grenst aan de provincie Uruzgan, waar vanaf de zomer 1.200 Nederlandse militairen gaan helpen bij de wederopbouw.

Met dank aan CKY en Davito voor de submit.