Dronken sergeantmajoor verkrachtte korporaal

Icoon BinnenlandsNiet alleen vrouwen maar ook mannen zijn binnen de krijgsmacht slachtoffer van seksueel geweld. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De krant haalt een voorbeeld aan van een 27-jarige korporaal die twee jaar geleden tijdens een missie in Bosnië in zijn slaap door een sergeantmajoor werd verkracht. Nadat de korporaal zijn belager van zich af sloeg, werd hij in eerste instantie zelf vastgezet en vervolgd.

Samen met een collega, die hielp de dronken homoseksuele sergeantmajoor uit te schakelen, werd het slachtoffer in eerste instantie tot tien maanden veroordeeld. Pas in hoger beroep volgde vrijspraak, zo blijkt uit processtukken. De rechter kon wel begrijpen dat de militair niet eerst naar de vertrouwenscommissie was gelopen, maar gezien de omstandigheden onmiddellijk zijn vuisten deed spreken. De sergeantmajoor is later ontslagen. Een dienstdoende wachtmeester die weigerde op te tekenen dat de jongeman verkracht was, kreeg een reprimande.

Volgens de militaire vakbond VBM-NOV worden incidenten structureel genegeerd. De berichten die de afgelopen dagen naar buiten kwamen over aanranding, verkrachting en andere vormen van geweld zouden nog maar het topje van de ijsberg zijn. Zo werd een jonge vrouw bij de marine overgoten met hete koffie, waardoor ze ernstige brandwonden opliep. De leiding legde echter de schuld voor een deel bij de vrouw zelf. Vrijdag kwam een incident in de openbaarheid dat zich vorig jaar op het marineschip Hr.Ms. Amsterdam heeft afgespeeld. Bemanningsleden zouden de misstanden in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib hebben nagespeeld, door naakt op elkaar te gaan liggen.

Het kabinet is volgens vice-premier Zalm geschokt door de berichten over seksueel misbruik aan boord van het marineschip Hr.Ms. Tjerk Hiddes. Zalm betoogde dat de krijgsmacht een voorbeeld hoort te zijn voor de samenleving, en kondigde aan dat bij alle krijgsmachtdelen onderzoek worden gedaan naar seksuele intimidatie en geweld. Minister Henk Kamp van Defensie bagatelliseerde eerder nog het wangedrag, door te stellen dat het waarschijnlijk niet erger is dan in andere organisaties. "In een grote organisatie als de onze doen zich natuurlijk met enige regelmaat incidenten voor", schreef Kamp op zijn weblog.