Autobedrijf NedCar in problemen

Icoon BinnenlandsAutoproducent NedCar, gevestigd in het Limburgse Born, is in problemen gekomen. DaimlerChrysler, het moederbedrijf van NedCar, heeft aangekondigd dat het wil stoppen met de productie van de Smart forfour, die in Born wordt gemaakt. Het concern gaat zich richten op de kleinere Smart fortwo.

De Smart forfour is een van de twee type auto's die bij NedCar worden geproduceerd. De andere auto is de Mitsubishi Colt. DaimlerChrysler heeft een aanzienlijk belang in Mitsubishi. Wanneer er daadwerkelijk met de productie van de Smart wordt gestopt, is nog niet bekend. Ook zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid niet duidelijk.

Bij NedCar werken 3000 mensen. Het bedrijf is daarmee een van de grootste werkgevers van Limburg. De productie liep vorig jaar al sterk terug. Er werden dat jaar 115.000 auto's gemaakt, terwijl men op 210.000 had gerekend.

Ziekteverzuim als compensatie voor verminderde productie
Opmerkelijk is, dat in een topic over het ziekenverzuim na carnaval al bijzonder scherp werd opgemerkt dat het thuishouden van medewerkers van NedCar beter kon zijn om de afnemende productie te compenseren. Nedcar bleef toen de gehele week na carnaval gesloten, om, zo werd verondersteld, ziekteverzuim tegen te gaan.

Met dank aan GalaxyMan voor de submit.