Tolerantie Vlaming stopt bij allochtonen

EnquêteOnze zuiderburen in Vlaanderen zijn een tolerant volkje zo blijkt uit een onderzoek door de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Behalve echter wanneer het aankomt op allochtonen; dan is de tolerantie ineens stukken minder.

Zo staat de Vlaming tolerant ten aanzien van alternatieve samenlevingsvormen, gelijke rechten voor homo's en lesbiennes. Ook ethische kwesties, zoals het recht op euthanasie en wetenschappelijk onderzoek op embryo's kunnen hun goedkeuring dragen.

Wanneer allochtonen ter sprake komen, is het grotendeels gedaan met de tolerantie. Meer dan 50% van de Vlamingen vindt dat allochtonen misbruik maken van sociale voorzieningen, dat ze vaker crimineel zijn dan autochtonen en dat ze de werkloosheid verhogen. Nog eens 30% vindt ook nog dat allochtonen de oorzaak zijn van onveiligheid en zijn van mening dat de overheid hen een voorkeursbehandeling geeft. Volgens ruim 50% lijdt de kwaliteit van het onderwijs ook onder teveel kinderen van allochtonen in één school.

De helft van alle Vlamingen vindt voorts dat allochtonen hun religieuze of culturele praktijken moeten opgeven als die in strijd zijn met de wet. Zo'n 25% vindt dat allochtonen hun eigen cultuur volledig moeten opgeven.