'Felix-katten verdwijnen naar pelsfabrieken'

Icoon ShockingDwaalt er een Cruella de Vil in het Belgische Kempen rond die zwart-witte katten van straat plukt om naar pelsfabriekjes in Oost-Europa te sturen? Alice Vanaken (63) van de vzw Bello Dierentelefoon weet het wel zeker: "Als je op onze website naar de rubriek van verdwenen katten surft, zie je bijna uitsluitend foto's van zwart-witte poezen."

De laatste tijd is er een ontzettend groot aantal katten uit de Kempen verdwenen, en Vanaken gelooft niet dat de poesjes allemaal overreden zijn door onoplettende automobilisten. "Want ik krijg bijna uitsluitend meldingen binnen van zogenaamde Felix-katjes, bekend van de reclamespots. Het zou wel heel toevallig zijn dat alleen de zwart-witte poezen overreden worden."

Volgens Vakanen volgen de pelsjagers een vast traject langs de grens van Duitsland en Nederland. "Het is duidelijk dat de katten op bestelling geleverd worden aan kleine illegale pelsfabrieken in het voormalige Oostblok. Daar worden de dieren vermoord en gevild. De zwart-witte kattenpelzen zijn uitermate geschikt om ze te verwerken in jaskragen en handtassen."

Omdat straatkatten lang niet zo duur zijn als Nertsen, zit er volgens de oude kattenliefhebster tevens een economisch voordeel aan. "Ook de kwaliteit is prima. Vooral in deze tijd van het jaar heeft de vacht van een poes een heel mooie glans en verliest ze bijna geen haartjes."

Gelukkig heeft ze een oplossing. "Het enige wat je ertegen kunt doen, is zelf een stuk pels wegscheren op de rug van je poes. Een beschadigde vacht is waardeloos." De Kempense politie weet inmiddels alles van deze georganiseerde misdaad. "Dieven rijden met een witte bestelwagen door de straten om katten te vangen", zegt een agent. "Toch konden we tot dusver niemand betrappen."


Is zij de volgende?

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.