Gadhafi: situatie Midden-Oosten achterlijk

Moammar Gadhafi, de leider van LibiŽ, heeft gisteren hard uitgehaald naar de ''achterlijke'' politiek-maatschappelijke situatie in het Midden-Oosten. Hij verdedigde de noodzaak van totalitaire regimes omdat de oppositie in het MO niet beschaafd te werk gaat zoals in het Westen, maar met bommen en geweld. Gadhafi kwam zelf middels een staatsgreep in 1969 aan de macht.

Volgens de Libische leider bereidt de oppositie in Arabische landen zich niet voor op de universiteit, ''maar in trainingskampen waar ze onderwijs krijgen in het gebruik van wapens en het bouwen van bommen.'' Naar zijn mening is het politieke klimaat in het Midden-Oosten de afgelopen twee decennia ernstig verslechterd en lijkt de regio stil lijkt te staan in de tijd. ''Zelfs de demonstraties tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in Denemarken liepen uit op geweld, waarbij tientallen doden zijn gevallen. Elders in de wereld gebeurt dit niet.''

Gadhafi legt de schuld bij de radicale islam: ''In verscheidene islamitische landen is wetenschappelijk onderzoek vrijwel niet mogelijk omdat dat in strijd zou zijn met de islam. Het moslimextremisme zorgt ervoor dat de islamitische wereld op terreinen als onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg ver achter blijft bij het Westen.'' De Libische leider sprak middels een videoverbinding op een Amerikaans-Libisch congres aan de Columbia Universiteit in New York. Aan de bijeenkomst deden een groot aantal Arabisten, islamdeskundigen en politicologen mee uit de VS, LibiŽ en andere Arabische landen.