Oud-Kamerlid Ria Beckers overleden

In haar woonplaats Wadenoijen is woensdag na een ziekbed oud-politica Ria Beckers overleden. In 1977 werd zij de eerste vrouwelijke lijsttrekker van Nederland voor de PPR (Politieke Partij Radicalen). Beckers stond bekend als een gedreven, linkse politicus. Vooral onderwerpen als vrede en veiligheid, sociale zaken, mensenrechten en milieu hadden haar warme interesse. Op zeer indringende wijze kon zijn over deze onderwerpen debatteren.

De PPR was een radicaal-christelijke partij en werd op 27 april 1968 opgericht door christen-radicalen die zich hadden afgesplitst van vooral de Katholieke Volkspartij (KVP). Onder leiding van Beckers ging de PPR eind jaren 80 samen met de CPN, PSP en EVP op in GroenLinks, waarvan ze ook voorzitter werd. In 1993 verliet zij de Tweede Kamer.

Beckers was voor haar politieke carrière lerares klassieke talen. Na haar parlementaire-periode werkte ze onder meer bij Natuur en Milieu. Ook zat ze in de commissie die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. In 2004 werd ze benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar 'voorbeeldige inzet voor een betere en schonere samenleving en maatschappelijke betrokkenheid'. Ria Beckers was getrouwd en heeft drie kinderen, van wie één geadopteerd; ze is 67 jaar geworden.