18 jaar cel voor Zeister moskeemoord

JustitieDe hoofdverdachte in de zogenaamde Zeister moskeemoord, de 39-jarige Ali M., is vandaag veroordeeld tot 18 jaar cel wegens het doodsteken van de 61-jarige Hassan Bouzerda. M. kwam er nog best vanaf, want tegen hem was levenslang geëist. Het Openbaar Ministerie eiste dat omdat Ali al eerder tot lange celstraffen is veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten. Bovendien weigert hij iedere behandeling.

De moord vond plaats op 24 maart 2005 voor moskee 'El Mathakine' bij winkelcentrum De Clomp te Zeist. Het slachtoffer was penningmeester van de moskee. Toen hij met zijn zoons het gebedshuis verliet, werd hij aangevallen met stokken en messen door Ali M. en diens broers Mohammed, Jaouad en Said.

De broers werden veroordeeld tot straffen van 3,5 jaar cel. Hoofdverdachte Ali werd niet alleen veroordeeld voor de moord op Hassan Bouzerda, maar ook voor het in de rug steken van één van diens zoons.

De dodelijke vechtpartij was de climax van een jarenlange vete tussen beide uit Marokko afkomstige gezinnen, die ooit buren waren. Volgens de Marokkaanse gemeenschap in Zeist is die ruzie in het verleden ontstaan door het gewelddadige karakter van leden van de familie M.