Windmolens op flats te Eindhoven

Icoon Binnenlands Woningcoörporatie Woonbedrijf gaat twee windturbines plaatsen op flats. Het betreft een proef om te kijken of dit rendabel is. Bij succes zullen er meer molens geplaatst worden. De turbines zouden elk genoeg stroom moeten leveren voor anderhalf huishouden, echter gaat de opgewekte stroom niet gratis naar de bewoners van de betreffende flats.

De molens worden geplaatst op gebouwen van minstens acht verdiepingen omdat er dan pas genoeg windkracht is. Woonbedrijf beheert enkele woontorens van deze hoogte, maar welke het worden is nog onduidelijk. De aanvraag van een vergunning zal waarschijnlijk ook nog ruim zes maanden duren en eerst volgt ook overleg met de bewoners. De overlast voor bewoners is volgens een woordvoerder beperkt, de harde wind zou het geluid van de draaiende wieken overstemmen.

Deze proef is niet uniek voor Eindhoven. Tilburg, Den Bosch en Boxtel zullen ook verrijkt worden met in totaal vijf windmolens. Deze steden vallen allevier binnen de zogenaamde Duurzame Driehoek, een samenwerking tussen elf gemeenten binnen het Groene Woud, de driehoek tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven.


De Regent te Eindhoven anno 2016