Honderdjarige Amerikaan met pensioen

Icoon OpmerkelijkEen man uit Los Angeles (Verenigde Staten) is gisteren op zijn honderdste verjaardag met pensioen gegaan. De man, die 76 jaar bij zijn baas werkte, schrijft hiermee een absoluut record. Op zijn laatste werkdag verscheen hij in maatpak op zijn werk.

Arthur Winston werkte als conciërge bij de 'Los Angeles Metropolitan Transportation Authority', waar hij leiding gaf aan een groep servicemonteurs die bussen schoonmaken en bijtanken. Winston was liever zelf monteur geworden, maar sollicitaties op die functie werden in de jaren dertig en veertig van de hand gewezen omdat het bedrijf in die tijd alleen blanke onderhoudsmedewerkers aannam. De krasse werknemer is tijdens zijn lange dienstbestand slechts één dag afwezig geweest en wel toen zijn vrouw in 1988 overleed. Winston werd op zijn laatste dag gelauwerd om zijn uitmuntende werk en service. Eerder werd hij al door toenmalig president Clinton tot werknemer van de eeuw benoemd.

De verlate uittreder zegt dat hij veel te danken heeft aan zijn vader, die hem een strenge werkethiek aanleerde. "Thuis stonden we elke dag op om zes uur 's morgens, welk weer het ook was." Winston kon met pensioen op zijn zeventigste maar dat weigerde hij. Hij wilde blijven werken om zijn familieleden die het financieel moeilijk hadden of studeerden aan de universiteit, te ondersteunen. Dat hij het zolang volhield heeft volgens hem te maken met het feit dat het geen zwaar werk is en dat hij geen alcohol of tabak gebruikt. Daarbij demonstreerde hij iedere dag hoe fit hij was, door al staande zijn tenen aan te raken.

De kranige honderdjarige is wel een beetje zenuwachtig: "Het zal raar zijn om niet meer naar het werk te moeten komen, ik heb het zolang gedaan dat het echt een deel van mijn leven is geworden. Ik ga mijn ploeg ook missen. Maar ik ga niet stilvallen, ik ga niet thuisblijven en mopperen. Ik heb plannen om aan vrijwilligerswerk te doen en de stad te ontdekken dankzij mijn gratis busabonnement." Als hij wil, zou hij zelfs onmiddellijk weer aan de slag kunnen: de 99 cents only-winkeldirecteur heeft hem een baan aangeboden als woordvoerder.

Het is overigens niet duidelijk waarom de man nu met pensioen gaat en of het zijn eigen beslissing is. Winston is ook niet de oudste werknemer ooit, die met pensioen ging. In 2004 stopte Ray Crist, een Amerikaanse professor in de scheikunde, op 104-jarige leeftijd met werken. Iets meer dan een jaar later overleed hij.


Arthur Winston


Met dank aan WEST voor de submit.