ETA kondigt permanent staakt-het-vuren af

Icoon BuitenlandsDe Baskische afscheidingsbeweging ETA (Euskadi Ta Askatasuna) heeft een permanente wapenstilstand afgekondigd, zo hebben Baskische media vandaag gemeld. Het bestand gaat vrijdag in, aldus een verklaring van de terreurorganisatie.

De ETA heeft met het besluit het doel "het democratische proces in Baskenland een impuls te geven door een nieuw raamwerk op te bouwen waarin de rechten als volk worden erkend en de toekomstige ontwikkeling van alle politieke opties veilig worden gesteld", zo staat in de verklaring. De organisatie meent dat er een referendum moet komen over de toekomst van Baskenland. De Spaanse premier Zapatero zou hier echter niets in zien.

Vooralsnog heeft de Spaanse regering terughoudend gereageerd op de verklaring. Vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega noemde het goed nieuws is, maar zei ook dat voorzichtigheid in acht moet worden genomen. De regering "hoopt dat dit het begin van het eind van het geweld is". "Je kunt echter niet behoedzaam genoeg zijn", aldus de vice-premier.

De ETA werd in 1959 opgericht en vecht sinds 1968 met geweld voor het oprichten van de zelfstandige staat Spaans Baskenland. In al die jaren zijn meer dan achthonderd mensen - zowel burgers als politieagenten - om het leven gekomen bij aanslagen en andere soorten geweld door de ETA. Aanslagen door de organisatie werden wel meestal van tevoren gemeld. Ongeveer achthonderd ETA-leden zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij terreurdaden, waardoor de organisatie zeer verzwakt is.

Er werd de afgelopen jaren al meer en meer gepraat over een vredesproces met de ETA. Als voorbeeld hierbij wordt de Noord-Ierse afscheidingsbeweging IRA gebruikt, deze staakte in juli vorig jaar de gewapende strijd. In september 1998 riep de ETA al eens een staakt-het-vuren uit, maar hieraan kwam ruim een jaar later een einde. Sinds 2003 zijn er bij gewelddadige acties van de ETA geen doden meer gevallen. De Spaanse regering heeft altijd ontkend geheime contacten met de afscheidingsbeweging te hebben onderhouden.

--
De (vertaalde) verklaring van de ETA lees je hier.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.