'Allochtonenpartij geen allochtonenpartij'

Icoon PolitiekDe nieuwe Partij voor Allochtone Nederlanders (PAN) wil geen 'allochtonenpartij' zijn. Dat vertelde mede-oprichter Hans Hoogerdijk vandaag bij de presentatie van de PAN. Wel wil de partij dat allochtonen met trots hun waarden en kwaliteiten uitdragen en dat de autochtone bevolking hiervan wil leren. "Wij willen een land waar we het beste van elkaar ineenvoegen", aldus Hoogerdijk.

De PAN hoopt in 2007 met twintig zetels in de Tweede Kamer te komen. Een lijsttrekker heeft ze nog niet, maar verwacht wordt dat dat vanzelf goed komt. Er zou reeds contact zijn met een nog geheim gehouden bekende allochtone politicus. De partij vindt dat Nederland zich verder moet ontwikkelen als een multiculturele samenleving. Verschillen tussen autochtonen en allochtonen moeten getoond worden en de verschillende bevolkingsgroepen dienen meer van elkaar te leren.

De partij lijkt zich qua standpunten lijnrecht tegenover de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders op te stellen. Zo moet er een ministerie voor culturele ontwikkeling komen, dient de hoofddoek overal geaccepteerd te worden en moeten bedrijven verplicht worden allochtone sollicitanten uit te nodigen. Turkije zou volgens de PAN zo snel mogelijk lid moeten worden van de Europese Unie en er is een generaal pardon noodzakelijk voor asielzoekers die meer dan vijf jaar in Nederland zijn. De partij wil verder het contact herstellen met geradicaliseerde moslimjongeren en hen uit hun isolement halen. Inburgeringscursussen voor allochtonen zouden vervangen moeten worden door trainingen voor zowel allochtone als autochtone Nederlanders. De laatsten moeten leren over de multiculturele samenleving. Ook wordt er gepleit voor de terugkeer van het schooluniform ('geeft een wijgevoel').

Overigens heeft de Partij voor Allochtone Nederlanders de intentie binnen enkele jaren de naam te wijzigen in Partij voor Alle Nederlanders. De partij is opgericht door enkele managementtrainers en zelfstandige ondernemers.

Met dank aan Aka-Zigor en YubYub voor de submit.