Taïda mag eindexamen doen in buitenland

Icoon BinnenlandsTaïda Pasic mag van de Inspectie van het Onderwijs examen doen op de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Dit heeft de inspectie in een brief laten weten aan de school van Taïda. De 18-jarige vwo-scholiere uit Kosovo dient op 28 maart Nederland verlaten te hebben en mist daardoor haar examen in Nederland.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat welwillend tegenover het afnemen van het examen in Sarajevo, zo meldt het vandaag. "Als alle papieren in orde zijn, dan zullen wij het Taïdaexamen faciliteren", aldus een woordvoerster.

Volgens de inspectie voldoet Taïda aan alle eisen om haar examen in het buitenland af te mogen leggen. Het is bijvoorbeeld aannemelijk gemaakt dat zij het examen niet in Nederland kan maken en is er een andere geschikte locatie gevonden. Volgens de woordvoerders van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt het voor het maken van het examen niet uit dat Taïda geen geldige verblijfsstatus heeft.

Geschiedenis
Taïda verblijft volgens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken illegaal in Nederland. Op 18 januari werd de scholiere van haar school in Winterswijk gehaald en overgebracht naar een uitzetcentrum. Na bijna twee weken detentie mocht ze van de rechters in vrijheid de beslissing in haar uitzettingsprocedure afwachten. Die beslissing is inmiddels genomen. Taïda moet vertrekken voor het einde van de maand.

Met dank aan craftyvirus voor de submit.