'FOK! en GS doen grenzen vervagen'

In elkaar geslagen scholiereMet de komst van weblogs als GeenStijl, FOK! en Jaggle vervagen de grenzen van het nieuws. Dat zegt mediasocioloog Peter Vasterman. "GeenStijl publiceert sensationeel over zaken die vroeger niet openbaar waren. Doordat de drempel voor publicatie bij weblogs een stuk lager ligt, wordt tegenwoordig heel veel naar buiten gebracht wat vroeger gewoon privé bleef."

Vasterman doet zijn uitspraken naar aanleiding van een vechtpartij tussen scholieren op een middelbare school in Maarssen. Nadat een filmpje van het gevecht op het FOK!forum en vervolgens op GeenStijl verscheen, verspreidde het nieuws zich in rap tempo over het internet en haalde het ook de 'serieuzere' media als het Algemeen Dagblad.

Volgens student communicatiewetenschap en weblog-kenner Matthijs van den Broek zet een 'shocklog' als GeenStijl de feiten bewust extra aan. Zo werd in dit geval 'een lichte hersenschudding' een 'schedel- en kaakfractuur'. "Ze provoceren en dikken dingen extra zwaar aan. Dat gebeurt op een kwetsende manier, die vervelend is voor betrokkenen", aldus Van den Broek. "Ik kan me er niet druk om maken", zegt Dominique Weesie van GeenStijl. "Het doet er niet toe of dat meisje een schedelbasisfractuur had of een blauw oog. Wij brengen het naar buiten, zodat er hopelijk maatregelen worden genomen. Nu zien we dat, ook door de school, alles met de mantel der liefde wordt bedekt."

'Vechtjassen gingen al eerder over de schreef'
De jongedames die hun medescholiere tot moes sloegen zouden overigens aan het begin van het schooljaar een andere leerlinge hebben belaagd. Dat gebeurde zowel binnen het schoolgebouw, als buiten waar het slachtoffer werd opgewacht. De incidenten werden afgedaan met een Haltstraf, welke mogelijk als verzwarend zal gelden als de twee zich binnenkort voor een kinderrechter moeten verantwoorden. Rector Michel ter Laak van het Niftarlake College, de school waar de vechtpartij plaatsvond, spreekt desondanks van een incident, en wil niet ingaan op de eerdere misdragingen. "Maar het is duidelijk dat er voor deze meisjes geen plek meer bij ons is", aldus Ter Laak.

De filmer wacht een reprimande. "We houden hem liever voor dat het beeldmateriaal juist als bewijsmateriaal had moeten dienen", meent Ter Laak. De schoolleiding zegt de hele gang van zaken rondom de vechtpartij en het filmpje, inclusief de mediahype er na, ten zeerste af te keuren. Tot een filmverbod met mobieltjes komt het niet, zoals ook plaatsing van camera's uit den boze is. "Niftarlake is een scholengemeenschap die alom goed bekend staat."

Update 13:04 uur
Inmiddels is duidelijk geworden dat ook de filmer van het incident van school is getrapt. Behalve het filmen zou daarbij een andere reden hebben meegespeeld, zo verklaarde rector Ter Laak. De jongen speelde nog een rol bij het incident, maar welke wil de rector niet kwijt. De leerling die het filmpje op internet zette, wacht een sanctie.

Vechtpartij op school zorgt voor commotie
Vechtende meiden zorgden voor ophef in Maarssen