Kamer eist opheldering over bajesboten

PolitiekKamerleden van CDA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie eisen van het kabinet opheldering over verhalen dat de bajesboten in Rotterdam niet deugen. Een journalist van Vrij Nederland, Robert van de Griend, werkte twee weken undercover als bewaker op zo'n boot en doet daar deze week in het blad verslag van.

Gisteren was Van de Griend ook te gast in het tv-programma NOVA. Daarin zei hij onder meer dat hij, zonder eerdere ervaring na een cursus van een week, diensten mocht draaien op een van de boten. Uit verhalen van collega-bewakers en leidinggevenden tekende hij op dat de gevangenisboten onveilig zijn in gevallen van brand en dat het personeel slecht omgaat met de gevangenen.

Verkrachting
De verslaggever zegt dat er grote misstanden zijn op de detentieboot 'Bibby Stockholm'. Op de boot zitten bijna 500 illegale vluchtelingen in afwachting van hun uitzetting. Er vinden daar volgens hem veel mishandelingen plaats door de gedetineerden zelf, zoals meervoudige verkrachting. Verder zitten gevangen vaak veel langer vast dan wettelijk mag en ook nog eens onder slechte omstandigheden.

De directie van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bewaking op de bajesboten, beveiligingsbedrijf Securicor, zegt niets te weten van misstanden.