Krakers belaagden ME met ijzeren pijpen

PolitieTijdens de ontruimingsdag van kraakpanden die de Amsterdamse politie gisteren uitvoerde, is bij één pand de mobiele eenheid (ME) belaagd met ijzeren pijpen en brandbare vloeistof. Vanuit een zwaar gebarricadeerd pand aan de Bilderdijkstraat (Oud-West) probeerden krakers leden van de ME te verwonden.

De ME'ers werden vanuit ramen bekogeld met ijzeren pijpen waaraan scherpe punten waren geslepen. Ook werd er brandbare vloeistof zoals spiritus over ze heen gegooid. Politiewoordvoerder Leo Dortland: ''De actie die genomen is tegen onze mensen gaat alle perken te buiten. Met speciaal geprepareerde pijpen is de aanval op ons geopend met maar één doel en dat is om ons te verwonden.''

Volgens de woordvoerder zijn er ''wonder boven wonder'' geen gewonden gevallen. De schilden die de ME'ers gebruikten, zaten vol gaten die ontstonden door de pijpen af te weren. De krakers die zich schuldig hebben gemaakt aan het smijtwerk konden ontkomen. Mochten ze worden gepakt dan zal hen poging tot doodslag ten laste worden gelegd. Er zijn video-opnamen van de ontruiming gemaakt.

In totaal heeft de politie tijdens de ontruimingsdag zeven panden ontruimd. Daarbij zijn dertien personen aangehouden. Deze arrestaties vonden plaats omdat de krakers verzet pleegden, ME'ers lastigvielen of agenten beledigden.

Foto's en een verslag van de diverse ontruimingen zijn te vinden op de actiesite Indymedia.