'Zomertijd beter doordeweeks invoeren'

Icoon BinnenlandsVoorzitter van de Vereniging Slaap/Waakonderzoek G. Kerkhof heeft problemen met de planning van de verzetting naar de zomertijd. Volgens Kerkhof zou je de tijd veel beter doordeweeks kunnen omschakelen. "Iedereen zit dan al in het ritme van vroeg opstaan om naar het werk te gaan. Dat uurtje minder slaap doet dan minder pijn."

Tijdens de aankomende nacht van zaterdag op zondag gaat de klok één uur vooruit. Sommige mensen hebben moeite met deze verzetting, meent Kerkhof. "Op maandag is het sowieso al lastig vroeg uit bed te komen. Als je dan ook nog een uur korter kunt slapen, dan geeft dat een dubbele dreun."

Kerkhof denkt dat mensen door de korte nacht een tijdelijk slaaptekort hebben, waardoor ze minder oplettend zijn in bijvoorbeeld verkeerssituaties en op het werk. Daarom pleit hij voor woensdag als nieuwe dag van de verzetting. "De maandagmorgen blijft dan hetzelfde en van de invoering op woensdag of donderdag is maar een beperkt effect te verwachten."

Overigens is het volgens de voorzitter juist wel handig de wintertijd in het weekeinde om te schakelen. "Dan krijgen mensen een uurtje extra slaap. Dat kan de biologische klok na het weekeinde wel gebruiken"