Mond dichtnaaien tegen electriciteitsmasten

Icoon ShockingEen 38-jarige IndonesiŽr heeft zijn mond dicht laten naaien om te protesteren tegen electriciteitsmasten. Suyoto kan alleen maar af en toe een lepeltje water naar binnen krijgen. Voor de rest is hij al vijftien dagen in hongerstaking. "We hebben er genoeg van, niemand bekommert zich om ons", waren zijn laatste woorden.

Het probleem ligt in zijn thuisdorpje op Centraal-Java. Daar staan tegenwoordig hoge elektriciteitsmasten pal boven. Ze werden tijdens het militaire regiem van president Soeharto gebouwd. De bewoners wilden de masten niet, maar kregen geen gehoor. Ook compensatie voor de grond die de staat zich toe-eigende kregen ze amper. Wie in het verzet kwam, werd door militairen geslagen of gearresteerd.

Het democratiseringsproces na de val van Soeharto bracht geen enkele verandering. Ondertussen kregen de bewonders van de dorpjes onder de masten steeds meer klachten. In het dorpje Kademangan in West-Java klaagt een bejaard echtpaar al jaren over slapeloosheid sinds er elektriciteitskabels over hun dak heen lopen. Bij onweer trilt en schudt het hele huis. Als ze bij hun dochter elders verblijven, verdwijnen de klachten. In een huis iets verderop heeft een baby geen voetjes, maar vleesklompjes.

Suyoto zelf heeft al negen jaar last van ademhalingsproblemen. Maar de dokter kan niets voor hem doen. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg hebben de masten geen effect op de gezondheid. Ondanks het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseerde de elektriciteitsmasten op ruim twintig meter van de huizen te bouwen. Dat advies heeft de overheid volgens de activist Mustar aan haar laars gelapt.

Suyoto zou na vijftien dagen ook naar het ziekenhuis moeten. Vermagerd en bijna levensloos lag hij afgelopen weekeinde op zijn matje in het kantoor van Ibu Mega. Vrienden willen hem nu naar huis brengen. Maar Suyoto wil niet, omdat hij bereid is om te sterven.

Met dank aan B.eta voor de submit.