Nederland fout in zaak Milosevic volgens Britten

Icoon AlgemeenNederland had geen lijkschouwing uit mogen voeren op het stoffelijk overschot van Slobodan Milosevic. Bij het Joegoslavië tribunaal waren er interne afspraken gemaakt dat niet Nederlandse lijkschouwers maar onafhankelijke Britse lijkschouwers de doodsoorzaak hadden moeten onderzoeken.

Bij het Nederlands Forensisch Instituut werd uiteindelijk vastgesteld dat Milosevic niet was vergiftigd. Toch zet zijn familie hier vraagtekens bij. Waarschijnlijk zullen zij de zaak voor gaan leggen bij de VN, wat er voor kan zorgen dat Nederland zijn imago kan worden geschaad.

Het OM in Den Haag geeft verder aan niks fout te hebben gedaan. Volgens hen stonden ze in hun recht toen ze het lichaam van Milosevic in beslag namen. Persofficier Rijsdorp: "Er was geen verklaring van een natuurlijke dood en dus zijn wij een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak. Daarbij is steeds overleg geweest met de griffier van het Joegoslavië-tribunaal. Wij hadden misschien geen formele toestemming, maar die hadden wij ook niet nodig."