Wellicht doodstraf voor Afghaanse christen

Abdul RahmanEen 41-jarige Afghaan wacht wellicht de doodstraf, omdat hij van de islam is overgegaan naar het christendom. "Wij zijn moslims en christen worden is tegen onze wetten. Hij moet de doodstraf krijgen", betoogde aanklager Abdul Wasi in de rechtszaak die vorige week donderdag begon. Volgens de shariawetten van Afghanistan staat op het afzweren van de islam de dood.

De verdachte, Abdul Rahman (foto), had van de aanklager het aanbod gekregen om op vrije voeten te komen indien hij zich weer tot de islam zou bekeren. Dat had hij echter van de hand gewezen. Ondanks dat de rechter waarschijnlijk pas over twee maanden uitspraak zal doen, maakte hij duidelijk dat Rahman schuldig zal worden bevonden. "We zijn niet tegen bepaalde religies in de wereld, maar in Afghanistan is dit soort dingen tegen de wet. Het is een aanval op de islam", verklaarde rechter Mawlavezada tegen de internationale media.

Rahman bekeerde zich zestien jaar geleden tot het christendom, toen hij als medische hulpverlener voor een internationale christelijke organisatie werkte in de Pakistaanse stad Peshawar. Na een scheiding van zijn vrouw vertrok hij naar Duitsland, waar hij negen jaar woonde. In 2002 keerde hij terug naar Afghanistan. Hij raakte vervolgens in een juridisch gevecht met zijn ouders om de voogdijschap van zijn dochters. Deze gaven hun zoon aan bij de politie vanwege zijn nieuwe geloof.

Nadat geconstateerd werd dat de man een bijbel bij zich droeg, werd hij gearresteerd en aangeklaagd wegens een 'aanval op de Islam'. Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak tegen een bekeerde christen in Afghanistan. Ongeveer 99 procent van de Afghanen is moslim, de overigen voornamelijk hindoe. Er wonen hooguit enkele honderden christenen in Afghanistan.