'Anne Frank beetje misbruikt bij staatsbezoek'

AlgemeenSchrijfster Mies Bouhuys vindt dat Anne Frank ''een beetje misbruikt'' wordt tijdens het staatsbezoek dat koningin Beatrix volgende week aan Argentinië brengt. Beatrix zal samen met Willem-Alexander en Máxima de rondreizende tentoonstelling over Anne Frank op de Plaza de Mayo bezoeken. De tentoonstelling is door de Anne Frank Stichting aangevuld met panelen over het dictatoriale regime van Jorge Rafael Videla, waarvan Máxima's vader deel uitmaakte.

Op het Plaza de Mayo liepen vroeger de 'Dwaze moeders' rond die aandacht vroegen voor hun verdwenen mannen en kinderen. Volgens het regime van Videla spoorden die moeders niet en verkondigden ze nonsens. Later bleek echter het tegendeel. Bouhuys was jarenlang vertegenwoordigster in Nederland van de 'Dwaze Moeders'.

De Anne Frank Stichting vindt het een mooi statement dat de koningin samen met Máxima de tentoonstelling zal bezoeken. Bouhuys vindt het echter niet zo geweldig en nogal ongepast. ''Erg gemakkelijk, eigenlijk wordt Anne een beetje misbruikt. Bovendien heeft Máxima nooit iets gedaan voor al die vermoorde kinderen in haar eigen land'', vindt de schrijfster; ''nu mag Anne voor een gebaar dienen.''

Op de Plaza de Mayo lopen overigens nog iedere donderdag vrouwen rond om ervoor te zorgen dat de slachtoffers niet in de vergetelheid raken, aldus Bouhuys. Oud-dictator Videla staat onder huisarrest. Hij werd in 1985 veroordeeld tot levenslang, maar kreeg al na vier jaar gratie van de toenmalige president Carlos Menem.


''Nu mag Anne voor een gebaar dienen.''