Allochtone PvdA'ers niet blij met uitlatingen Wouter Bos

PvdA-leider Wouter Bos heeft het een beetje verbruid bij een deel van zijn allochtone achterban. Naar aanleiding van zijn uitspraken in een interview met Het Parool over 'de Partij van de Allochtonen', wordt Bos zelfs beschuldigd van discriminatie, polarisatie, en het toedienen van een 'dolkstoot in de rug'. Op de website van de PvdA kwamen tal van verontwaardigde reacties binnen.

Bos zei afgelopen vrijdag onder meer het gevaar te zien '' van een Partij van de Allochtonen waar de autochtonen weglopen'' Ook zei hij 'ongelukken' te verwachten met nieuwe, allochtone gemeenteraadsleden in zijn partij, die met voorkeurstemmen in gemeenteraden zijn verkozen.

Metin Çelik, raadslid voor de PvdA in Rotterdam: ''De uitlatingen van Bos zijn ongepast. Het is toch hypocriet? We hebben de helft van de stemmen aan allochtonen te danken, en dan gaat Bos met modder gooien. Alsof we tweederangsburgers zijn.'' Peggy Burke, kervers gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam: ''We worden weer vanwege onze huidskleur in een hoekje geplaatst. Het werkt zo polariserend. Echt, we hebben hetzelfde voor met de stad. We hebben dezelfde belangen.''

PvdA-Kamerlid Khadija Arib, van Marokkaanse komaf, noemt de signalering van Bos ''niets om je druk over te maken. Ik ben er trots op dat steeds meer allochtonen volwaardig aan de maatschappij meedoen.'' Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak (van Turkse afkomst) van de PvdA vermoedt dat Bos verkeerd is geciteerd. Ze zegt enorm te balen dat de opkomst van allochtonen in gemeenteraden zo vaak negatief wordt uitgelegd: ''Het is juist een goede ontwikkeling dat mensen met voorkeurstemmen de raad in komen. Een stevige band met de kiezer, dat willen we toch zo graag?''

Bij de afgelopen verkiezingen stemde zeker 80% van de allochtone kiezers op de sociaal-democraten. In Rotterdam en Amsterdam bestaan de PvdA-fracties ruwweg voor 50% uit raadsleden van allochtone afkomst.