Endstra: 'Holleeder achter 25 liquidaties'

Icoon Misdaad Volgens Willem Endstra zat Willem Holleeder achter zeker 25 liquidaties, waaronder die op Heinekenontvoerder Cor van Hout, Jan Femer, Sam Klepper en nog een twintigtal anderen. Dit verklaarde hij in 2003 aan de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de Amsterdamse politie. Dit blijkt uit een 250 pagina's tellend proces-verbaal in bezit van het Parool, wat een transcript is van de bandopnames van de gesprekken met Endstra.

Met name over de moord op Van Hout was Endstra verontwaardigd, aangezien Holleeder zonder al te veel wroeging over de moord op zijn eigen zwager praatte. Endstra: "En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? 'Ach, zegt 'ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam.' Ja, dat vind ik geen normale tekst." Dat Holleeder de uitvaart van Van Hout betaalde, was slechts een afleidingsmanouvre.

Endstra werd vaker vooraf ingelicht over een moord. Holleeder fluisterde een naam en waarschuwde Endstra even bij die persoon uit de buurt te blijven. Binnen twee weken volgde dan een liquidatie.