Embargo op boek Nekschot door Kon. Bieb

Icoon LiteratuurGregorius Nekschot, de vroegere cartoonist van Theo van Gogh, staat naar eigen zeggen op de zwarte lijst van de Koninklijke Bibliotheek. De tekenaar voorzag de site van de overleden columnist regelmatig van spotprenten met o.a. linkse politici, neonazi's en moslims als onderwerp.

De uitgeverij van Nekschots boek 'Misselijke grappen' werd vorige week gebeld door een medewerker van het depot van de Koninklijke Bibliotheek, die vroeg om een exemplaar. "Er worden bij de KB extra maatregelen genomen. De bundel zal alleen onder embargo zijn in te zien, dus op speciale aanvraag", aldus Nekschot. "Net als Mein Kampf van Hitler." De Koninklijke Bibliotheek verzamelt alle Nederlandse publicaties.

De manier waarop de Koninklijke Bibliotheek volgens Nekschot met hem omgaat, is griezelig. "Het gaat om cartoons. Ik heb niets verschrikkelijks gedaan", aldus de tekenaar.

Theo van Gogh was een bewonderaar van de cartoons van Nekschot en plaatste zijn tekeningen dan ook op zijn site. Tegenwoordig worden de plaatjes gebruikt op vele websites die kritiek uiten op de multiculturele samenleving.

De cartoons van Gregorius Nekschot zijn hier te vinden.

Met dank aan Tarak voor de submit.