'Nederwiet zwaar verslavend voor jeugd'

De polikliniek van psycho-medisch centrum Parnassia in Den Haag constateert dat er steeds meer jonge kinderen bij hun aankloppen die zwaar verslaafd zijn aan softdrugs. ''Vroeger lag de leeftijd van een verslaafd kind dat bij ons moest worden opgenomen tussen de 16 en 21 jaar. Nu tussen de 14 en 19 jaar! Kinderen van 12 en 13 jaar die we moeten behandelen zijn ook geen uitzondering meer'', zo waarschuwt verslavingsarts Romeo Ashruf morgen in het tv-programma 'Bij ons thuis', van Teleac (Nederland 2, om 16.55).

Veel ouders zouden de gevolgen van blowen onderschatten. ''De tijd van een onschuldige joint, die gebroederlijk van hand tot hand gaat, is allang voorbij. Nu heeft iedereen zijn eigen 'toeter' die ook helemaal opgaat. Bovendien zouden softdrugs deze naam helemaal niet meer verdienen, in verband met de nieuwe technieken waarmee de drugs geteeld worden'', aldus Ashruf. Door de moderne kweektechnieken van wietkwekers bevat cannabis (nederwiet) veel meer thc (werkzame stof) dan vroeger. Ashruf: ''Ouders denken bij blowen aan de hippietijd van de jaren '60, maar de in Nederland geteelde wiet is vele malen krachtiger dan die van toen.''

Volgens de verslavingsarts is cannabis wel degelijk geestelijk verslavend en kan het zelfs verwoestend werken: ''Jongeren die stevig blowen worden apathisch. Ze blijven in hun ontwikkeling steken. Iemand van 18 is in alle opzichten pas 15. Ze doen het niet goed op school, hebben geen echte vrienden, moeite met een relatie en ze hebben slaapproblemen.'' Vorig jaar bleek uit een groot onderzoek onder havo- en vwo-scholieren dat het druggebruik toeneemt. Zo'n 20% van alle scholieren heeft wel eens geblowd, waarvan 9% nog recent.


Nederwiet bevat veel thc-kristallen