Posters Wraakfestival met Mo B. beklad

In Amsterdam zijn posters met (nep)bloed besmeurd die opgehangen waren ter promotie van het 'Urban Myth's Wraakfestival'. Op de affiches van het festival, dat volgend weekend in de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt gehouden, prijken de hoofden van Mohammed B., Rita Verdonk, Ayaan Hirsi Ali en Job Cohen. Deze personen uit de actualiteit zijn volgens de theatermakers van Urban Myth te associëren met wraak.

De posters die met het nepbloed zijn besmeurd, betreffen die waarop de beeltenis van de moordenaar van Theo van Gogh staat. Op de weblog van fotograaf Thomas Schlijper, waarop een besmeurde poster te zien is, staat de reden het bekladden vermeld: ''De activisten walgen van de beeltenis en willen de kop van Bouyeri niet in het straatbeeld zien. Bovendien hekelen zij het misbruik van de moord op Theo van Gogh voor commerciële doeleinden.'' De activisten willen vooralsnog niet bekend maken wie zij zijn.

De artistiek leider van Urban Myth snapt niets van de bekladdingen. Hij wijst er op dat Theo van Gogh juist een groot voorstander was van vrijheid van meningsuiting: ''De activisten proberen die nu echter te beknotten. Daarom worden de posters ook niet weggehaald of vervangen, maar blijven ze bebloed en al hangen.''

Wraak
Op het Wraakfestival van Urban Myth wordt het thema wraak met theatervoorstellingen, debatten en performances belicht. ''In een tijd waarin het doodrijden van een tasjesdief op sympathie kan rekenen, en Albert Heijn- medewerkers volgens het publiek niet vervolgd hoeven worden voor het in elkaar slaan van een winkeldief, lijkt deze vraag van groot belang. Wij willen niet de ogen voor maatschappelijke problemen sluiten en juist de vraag oproepen wat Mohammed B. gemotiveerd heeft tot zijn actie over te gaan,'' aldus de organisatie van Urban Myth.

Amsterdamse scholieren maakten speciaal voor het Wraakweekend een videofilm. Hun eigen ervaringen en ideeen over wraak vormen het uitgangspunt voor het script. De film kwam tot stand in samenwerking met Hidde Simons. Zie ook dewraakfilm.punt.nl. Verdere info over het programma staat op deze pagina van de Stadsschouwburgsite.