Wilders geeft inzage in haatmail

Het net als Ayaan Hirsi Ali door veel bedreigingen geplaagde Kamerlid Geert Wilders, heeft het Algemeen Dagblad een kijkje gegeven in wat hij zoal aan dreigementen ontvangt. Sinds Wilders de Deense spotprenten over de islamitische profeet Mohammed op zijn site plaatste, kreeg hij een stortvloed aan doodsbedreigingen toegezonden. De teller staat op 120. Justitie acht ze allemaal serieus genoeg om te onderzoeken.

Voorbeelden van e-mails die Wilders ontvangt zijn onder meer: ''Ik zal je persoonlijk komen onthoofden, kankerjood'', afzender 'iemand' van de Al-Haraka del Moedjahidien; ''We hebben besloten dat het hoog tijd is om te sterven. Je bloed zal over de straten stromen. Met dat doel hebben we onze soldaten getraind en onze messen gescherpt'', afzender 'de Khalid Ibn Walid Brigades'; op 7 februari krijgt hij een e-mail waarin hem wordt opgedragen binnen vijf dagen zijn excuus aan te bieden ('op Hart van Nederland'), de verzender meldt dat hij alvast zijn AK 47 zit schoon te maken. Andere e-mails spreken over het aantal kogels dat Wilders te wachten staat en zijn afkomstig van lieden die zich verschuilen achter namen als Omar, Ali, Aksa, of achter een heuse 'martelarenbrigade'.

Vooral de e-mail van de 'Khalid Ibn Walid Brigades' boezemt Wilders angst in. Die Khalid Ibn Walid was aan het begin van de moslimjaartelling een gewelddadige strijdheer. Bovendien stuurde dezelfde organisatie op 3 november 2004 Ayaan Hirsi Ali een dreigmail. Daarin werd het VVD-Kamerlid, één dag na de moord op Theo van Gogh, verteld dat zij de de volgende zou zijn.

Wilders zegt de gewone beledigende mailtjes te deleten. Mailtjes waarin hij met de dood word bedreigd, worden getoetst door een officier van justitie. Meestal adviseert die aangifte te doen.