Stroom asielzoekers naar Westen gehalveerd

AlgemeenDe afgelopen vijf jaar zijn er 50% minder asielzoekers naar het Westen gekomen in vergelijking met de vijf jaar daarvoor. Alleen in Nederland kwamen er juist meer asielaanvragen binnen. Het aantal aanvragen in ons land nam toe met 26%, tot ongeveer twaalfduizend. Wereldwijd in het Westen bekeken kregen enkel Nederland en negen andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, vorig jaar nog meer dan 10.000 aanvragen. In Australië en Nieuw-Zeeland ging het aantal aanvragen in vijf jaar tijd met 75% omlaag.

De cijfers zijn afkomstig van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Volgens hun gegevens is het aantal asielaanvragen in 2005 voor het vierde achtereenvolgende jaar drastisch gedaald naar het laagste niveau in twintig jaar.

De UNHCR vindt het tijd worden dat westerse landen ''hun asielbeleid kwalitatief verbeteren in plaats van verder aan te scherpen.'' Volgens de vluchtelingenorganisatie tonen deze aantallen aan dat de angst in de geïndustrialiseerde wereld voor een groeiend asielprobleem niet strookt met de realiteit. ''Westerse landen zouden er beter aan doen zich af te vragen of ze met hun strikte asielbeleid niet tevens de deur op slot doen 'voor mannen, vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn voor vervolging'.''

Dat Nederland 26% meer asielaanvragen binnenkrijgt in plaats van 50% minder, komt volgens het ministerie van minister Rita Verdonk doordat de regels voor mensen uit Irak en Somalië zijn versoepeld. In de jaren daarvoor was ook in Nederland een dalende trend.