Limburg wil namen wietkwekers openbaren

Nieuwsicon wietDe provincie Limburg wil personen die zijn betrapt op het telen van wiet aan de schandpaal nagelen. Gedeputeerde Math Vestjens (VVD) wil de namen van veroordeelden op internet plaatsen. "Publicatie op internet moet afschrikken. Als je betrapt bent, sta je te kijk voor familie, vrienden en buren. Het is ook om mensen te ontmoedigen: kijk eens hoeveel er worden gepakt."

Vooralsnog is het de bedoeling dat betrapte wietkwekers op het Noord-Limburgse platteland digitaal te kijk worden gezet. Als de maatregel vruchten afwerpt, wil de provincie echter ook de namen van wietkwekers die op zolderkamertjes in de stad worden gesnapt gaan publiceren. Vestjens wil de site Het Groene Goud, waarop de provincie samen met de politie en onder andere energieboer Essent hennepteelt probeert te ontmoedigen, gebruiken voor zijn actie.

Het Openbaar Ministerie wil nog niet reageren op het initiatief. "Als we het al zouden willen, dan is het de vraag of het ook kan door de privacywetgeving", zegt een woordvoerder. Volgens Vestjens zijn de politie en het OM te bang. "De digitale schandpaal is onderdeel van een verscherpt handhavingsbeleid op hennepteelt, waarbij ook meer met helikopters in de lucht zal worden gecontroleerd", aldus de gedeputeerde. Aantasten van de privacy zou niet aan de orde zijn, aangezien ook Limburgse bedrijven die de milieuvergunningen aan hun laars lappen via het internet worden geopenbaard.