Bot en Balkenende woedend over nazivergelijking

Icoon PolitiekPremier Jan Peter Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zijn woedend over de opmerkingen van de Italiaanse minister Carlo Giovanardi, die gisteren Nederlandse euthanasiewetgeving met de ideeën van Adolf Hitler vergeleek. Balkenende wil bij een EU-top die volgende week plaatsvindt zijn collega Berlusconi aanspreken op de uitlatingen van Giovanardi.

"Dit is schande en onacceptabel. Dit geeft absoluut geen pas. Zo gaan we niet met elkaar om in Europa", reageerde de Nederlandse minister-president. Minister Bot riep de Italiaanse ambassadeur op het matje, die verklaarde dat Giovanardi niet het standpunt van de Italiaanse regering heeft verwoord. Giovanardi benadrukte gisteravond dat excuses in zijn ogen niet nodig zijn. "Ik hoef me niet te verontschuldigen want ik ben tegen het weghalen van personen die niet perfect zijn. Ik deel alleen maar de mening van medici en gerenommeerde instellingen in Nederland."

De christendemocratische Giovanardi zei tijdens een radiodebat met onder meer KRO-journalist Stijn Fens dat de Nederlandse wetgeving te vergelijken is met die van de nazi's en noemde de discussie over het doden van kinderen, die "ziek zijn of het syndroom van Down hebben" eugenetica (rasverbetering): "Dan kunnen we dat net zo goed bij ouderen toepassen."

Met dank aan TheRealist voor de submit.