Rellen bij betogingen in Frankrijk

Icoon BuitenlandsZo'n driehonderd relschoppende jongeren zijn opgepakt bij demonstraties tegen de Franse regering. Dat heeft de Franse minister Sarkozy donderdagnacht gezegd tijdens een bezoek aan een Parijse politiebureau. Alleen al in Parijs werden 180 jongeren in de boeien geslagen. Volgens Sarkozy zijn de rellen het werk van zowel extreem-linkse als -rechtse jongeren.

Bij de demonstraties werd geprotesteerd tegen de maatregel van de regering om het werkgevers makkelijker te maken jonge werknemers te ontslaan. De demonstratie in Parijs verliep aanvankelijk vreedzaam, maar op het einde begonnen enkele gemaskerde jongeren, die zowel volgens de politie als de demonstranten niks met de demonstraties te maken hadden, de agenten te bekogelen met stenen, flessen en vuilnisbakken. Daarbij raakten zestig agenten gewond, waarvan een deel zich in het ziekenhuis moest laten behandelen. De politie wachtte overigens met ingrijpen tegen de oproerkraaiers tot de laatste echte demonstranten eenmaal vertrokken.

Ook het Zuid-Franse Toulouse beleefde een onrustige nacht. In die stad kwam het tot vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van de regeringsmaatregel. In heel Frankrijk kwamen volgens de organisatie een half miljoen mensen op de been om te protesteren. De Franse regering schat het aantal op ongeveer de helft. Voor aanstaande zaterdag staat weer een grote demonstratie in Parijs gepland. Eerder vonden daar al grote demonstraties op 7 februari en 7 maart plaats.
Met dank aan calvobbes voor de submit.