Bos over 'Partij van de Allochtonen'

Dagblad Het Parool publiceert vandaag een interview met PvdA-leider Wouter Bos. In dat gesprek zegt Bos het gevaar te zien dat de PvdA een 'Partij van de Allochtonen' wordt, als in de toekomst allochtonen massaal op de partij blijven stemmen. Bij de afgelopen verkiezingen stemde zeker 80% van de allochtone kiezers op de sociaal-democraten. ''Ik zie het gevaar van een allochtonenpartij waar autochtone kiezers weglopen. Maar als wij vasthouden aan ons verhaal, blijven we de partij voor iedereen'', aldus Bos. Verder vindt hij het niet zinvol om daar nu over te discussiëren.

Wel voorziet Bos mogelijke problemen met een aantal allochtone raadsleden. Velen daarvan zijn al dan niet door voorkeurstemmen in een raad gekozen, terwijl ze vrij laag op de lijst stonden. Met name over hen is de PvdA-leider bevreesd: ''Onze winst is zo groot dat veel mensen - onder wie allochtonen - een raadszetel hebben gekregen, terwijl we niet weten of ze net zo gekwalificeerd zijn als mensen hoger op de lijst. Ik zie ik het risico dat onervaren raadsleden een veeleisende achterban op hun nek krijgen. Daarom hebben we de PvdA-fracties overal in het land hulp aangeboden met cursussen.'' In Rotterdam en Amsterdam bestaan de PvdA-fracties ruwweg voor 50% uit raadsleden van allochtone afkomst. In Amsterdam stonden zij allemaal op een verkiesbare plaats. In deelraden zijn er wel veel met voorkeurstemmen gekozen.

Bos laat zich ook uit over allochtone politici die ''politiek bedrijven volgens de cultuur van hun land van herkomst, waar cliëntelisme normaal is''. Volgens hem heeft zijn partij daar ervaring mee en hij verwacht dat dit met de opkomst van een nieuwe generatie migranten zal verdwijnen.