Schaatsbaan Uithof weigert complete school

BinnenlandsSchaatscentrum De Uithof in Den Haag heeft scholengemeenschap Ghaldoun uit Rotterdam voor een jaar de toegang tot het ijs ontzegd. Aanleiding zijn de problemen die een aantal van de leerlingen onlangs veroorzaakten. Ze gooiden chips en modderkluiten op het ijs en liepen hardrijders in de weg. Daardoor ontstonden er levensgevaarlijke situaties en liep het in een geval zelfs uit op een confrontatie tussen een hobbyschaatser en scholieren. Ook werden er diefstallen gepleegd uit de kleedkamers. Onder meer een gsm verdween.

Verder liepen de jongeren zonder schaatsbeschermers over de trap en in de brasserie met hun gehuurde schaatsen, waardoor een groot aantal ijzers geslepen moest worden. Ook gooiden ze afval op de grond en zorgden ze voor een enorme rotzooi in het eetgedeelte. Volgens een woordvoerder van de Uithof leek het wel alsof er duizend kinderen waren langsgeweest.

De scholieren waren afkomstig van de vmbo-afdeling van Ghaldoun. Dat nu alle leerlingen worden geweigerd is sneu volgens de Uithof, ''maar de goeden moeten maar weer onder de kwaden lijden, want dit kan niet getolereerd worden. Ze hebben voor zo veel onrust gezorgd, dat we ze voorlopig niet meer binnen willen hebben''.

Scholengemeenschap Ghaldoun (vmbo, havo en vwo), de eerste op Islamitisch gedachtegoed geÔnspireerde voortgezet onderwijs-opleiding in Europa, wilde gisteren geen commentaar geven. De vmbo-leerlingen die er rotzooitje van maakten, kwamen overigens van de lokatie Elzendaal.