Megaproces VS tegen Aryan Brotherhood

MisdaadIn de Amerikaanse staat Californië is deze week een groot proces van start gegaan tegen de gevangenisbende Aryan Brotherhood (Arische Broederschap). De racistische bende zaait al jarenlang terreur binnen de muren van de Amerikaanse gevangenissen. Oorspronkelijk werd de bende in 1967 opgericht in de beruchte San Quentin-prison om blanken te beschermen tegen zwarte en Hispanische gevangenen.

Al snel ontpopte de bende zich echter tot een genadeloze groep die met moord en intimidatie een eigen heerschappij binnen tal van gevangenissen opbouwde, waardoor de leden ongestoord drugs kunnen verhandelen en gevangenen afpersen. In 2002 startte de Amerikaanse justitie een groot offensief tegen de Aryan Brotherhood (ook wel Brotherhood of Hate genoemd).

In totaal staan de komende tijd 40 vermoedelijke bendeleden terecht in een reeks van rechtszaken. Vier van die leiders, onder wie Barry 'Baron' Mills en Tyler Davis 'The Hulk' Bingham, worden onder meer verdacht van het aanzetten tot en het uitvoeren van 15 moorden. Ze verschijnen sinds deze week met zware boeien en onder scherpe veiligheidsmaatregelen voor de rechter. Kaalgeschoren koppen, ringbaarden en een zware bril zijn hun handelsmerk. Op hun lijf staan tal van racistische tatoeages. De 57-jarige Mills zit al sinds 1979 een levenslange straf uit voor een moord. In een cel sneed hij echter met een zelfgemaakt mes het hoofd van een medegevangene af. Het slachtoffer had een bendelid bedrogen bij een drugsdeal. Als hij in deze zaak wordt veroordeeld, riskeert hij de doodstraf.

De aanklager zei bij aanvang van het monsterproces dat de erecode van de bende, 'Blood in, Blood out', van kandidaat-leden eist een moord (of een bloedige aanval) op een medegevangene te plegen. Uit de bende stappen kan enkel wanneer ze zelf sterven.


Brotherhood-tatoeage uit Arizona