Pastors zit op de stoel van Pim

Marco Pastors legt de eed afVoormalig Rotterdams wethouder Marco Pastors heeft bij zijn debuut als gemeenteraadslid de vroegere zetel van Pim Fortuyn ingenomen. De stoel was na de moord op de Leefbaar-voorman leeggebleven, ter nagedachtenis van Fortuyn. Pastors werd vandaag als allerlaatste van de raadsleden geïnstalleerd.

De politicus had naar verluidt zijn geloofsbrieven te laat ingeleverd, waardoor deze tijdens de vergadering nog door een speciale commissie moesten worden goedgekeurd. Het voordeel voor Pastors was dat daardoor alle aandacht naar hem uitging. In totaal verwelkomde burgemeester Ivo Opstelten dertig nieuwe leden van de gemeenteraad, op een totaal van 45 zetels. Volgens de burgemeester is meer dan de helft van de nieuwe raadsleden binnengekomen dankzij een grote hoeveelheid voorkeursstemmen.

Bij de eerste ronde van de onderhandelingen voor een nieuw college is duidelijk geworden dat Leefbaar Rotterdam vooralsnog woord houdt door niet aan te schuiven bij deze gesprekken. Desondanks drongen verschillende partijen toch aan op een coalitie tussen PvdA en Leefbaar, verreweg de twee grootste partijen in de raad. Zo pleitte Remco Oosthoff (SGP/CU) voor een 'zakenkabinet' met een beperkt programma. "Wethouders moeten we van buitenaf aantrekken, mensen zoals Steven van Eijck en Hans de Boer. Dit is de beste manier om de kloof te dichten." Ook het CDA liet weten voor een dergelijke coalitie te zijn. "Het is heel makkelijk dat Pastors nu wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Hij moet met de PvdA aan de bak", vond CDA-lijsttrekker Leonard Geluk.

Theo Cornelissen van de SP, goed voor drie zetels, liet echter weten zichzelf wel als kandidaat-wethouder te zien. "Zeker als ik het vergelijk met de laatste wethouders denk ik dat ik het kan", liet hij aan de media weten. Leefbaar Rotterdam koos ondertussen zijn fractievoorzitter. Niet lijsttrekker en partijleider Pastors maar Ronald Sorensen, die de fractie ook de afgelopen jaren leidde, is de komende periode de voorman van Leefbaar in de Rotterdamse raad.