Verwaarloosde dieren in beslag genomen

Icoon BinnenlandsBij acties in het Noord-Brabantse Eersel en Oost-Zeeuws-Vlaanderen heeft de Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) samen met de de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) woensdag in totaal 180 dieren in beslag genomen. De dieren waren allemaal ernstig verwaarloosd.

In Eersel werden 140 ernstig verwaarloosde schapen uit een weiland meegenomen. Ze hadden allemaal schurft. Ook liepen meerdere schapen rond met rotkreupel en hadden de dieren zweren rond hun bek en ogen. De LID meldde dat er in het betreffende weiland geen water voor de schapen was. Een vermagerde pony met schurft en de twee honden van de eigenaar werden tevens in beslag genomen in Eersel. De inspecteurs vonden ook nog eens drie doodgevroren pasgeboren lammeren. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de eigenaar.

In Oost-Zeeuws-Vlaanderen werden 37 runderen in beslag genomen door de AID van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De dieren werden verwaarloosd en bivakkeerden in stallen zonder beschutting tegen regen, wind en kou. Ze stonden in een natte laag mest en er was geen droge ligplaats voor hen aanwezig. Ook was er niet altijd drinkwater voorhanden en kregen de runderen eten in ernstig vervuilde voederbakken. De veehouder was vorige maand al gewaarschuwd, ook tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.


Een van de verwaarloosde schapen