VS zullen zonodig Iran aanvallen

OorlogDe Verenigde Staten zullen niet schromen landen als Noord-Korea en Iran preventief aan te vallen, mocht dat nodig zijn uit zelfbescherming. Dat heeft het Witte Huis laten weten in het rapport Nationale Veiligheidsstrategie. Vooral Iran wordt gewaarschuwd in de rapportage: ''We zullen mogelijk geen grotere uitdaging van ťťn enkel land ondervinden dan van Iran.'' Het rapport is een geactualiseerde versie van een rapport uit 2002, dat preventieve aanvallen tegen vijandige staten en terroristische groeperingen verdedigde.

''De internationale diplomatieke pogingen om Iran zijn omstreden kernprogramma te laten opgeven, moeten slagen om een confrontatie te voorkomen'', zo vindt het Witte Huis. Iran is volgens het rapport schuldig aan het steunen van het internationaal terrorisme, bedreiging van IsraŽl, tegenwerken vrede in het Midden-Oosten, ondermijning democratie in Irak en ontzegging van vrijheid aan zijn eigen burgers.

Noord-Korea krijgt een veeg uit de pan omdat het een lange en onaangename staat van dienst heeft van dubbelhartigheid en onderhandelingen in een sfeer van wantrouwen.

Met dank aan Blind_Guardian, Bas028, Chocoladefreakje, mr_koffie, en Aether voor de submit.