71e Boekenweek van start gegaan

Icoon LiteratuurMet het traditionele Boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam is gisteravond de 71e Boekenweek van start gegaan. Klokslag twaalf uur opende schrijver Arthur Japin de week met een roffel op een Japanse trommel. Japin is met het boekje 'De grote wereld' dit jaar verantwoordelijk voor het boekenweekgeschenk.

Thema dit jaar is 'Boem paukeslag - schrijvers en muziek'. Op het bal werd dit onder meer ingevuld door Margreet Dolman, die de zeven favoriete levensliederen van literair Nederland presenteerde. De aanwezige intelligentsia konden onder meer meebrullen met 'Manuela' van Jacques Herb. Remco Campert en dichteres Anneke Brassinga schreven voor de gelegenheid een nieuwe smartlap.

"Zonder muziek komt er geen letter op papier", bekende Neerlands populairste schrijfster van het moment, de onvermijdelijke Heleen van Royen. "Bij het schrijven van mijn vorige boek draaide ik tot vervelends toe Celine Dion. Voor 'De Ontsnapping' wisselde ik het af. Madonna bij erotische scènes, dan weer Lost van Anouk en zelfs een kerstliedje." De Boekenweek duurt tot en met 25 maart. Op die dag sluit journalist Paul Witteman, schrijver van het boekenweekessay 'Erfstukken', het festijn af op het Spui in Amsterdam. Aanstaande zondag geven de Nederlandse Spoorwegen, sponsor van het festijn, mensen in bezit van het boekenweekgeschenk de mogelijkheid gratis met de trein te reizen.