CDA wil niet praten over hoger salaris politici

Icoon PolitiekHet CDA dreigt alle plannen om de salarissen van politici te verhogen te blokkeren. Niet van harte overigens, de partij is vooral verbolgen over het feit dat de linkse oppositie de verhogingen probeert af te doen als 'zakkenvullerij'. CDA, VVD en D66 waren het eens met een voorstel om de salarissen van Kamerleden met bijna tien procent te verhogen, naar 7349 euro per maand.

Een speciale commissie onder leiding van oud-politicus Hans Dijkstal had eerder voorgesteld ministersalarissen met dertig procent te verhogen en het loon van Kamerleden met twee procent. Een commissie van Kamerleden was het daar echter niet mee eens en adviseerde ook de eigen lonen forser op te trekken, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat in handen is gekomen van RTL Nieuws. PvdA, GroenLinks en SP zien echter niets in de loonsverhoging, een houding die ergenis heeft opgewekt bij het CDA.

De christen-democraten dreigen nu tegen alle verhogingen te stemmen, ook de 30 procent extra voor ministers die na de eerstvolgende verkiezingen zou moeten ingaan. Kamerlid Pieter Hofstra (VVD) bestreed dat de Kamer zichzelf een forse salarisverhoging zou willen geven. "Dat geeft geen pas. Kamerleden zitten in een glazen huis en wij zullen altijd zorgvuldig omgaan met dit soort zaken", liet de voorzitter van de commissie Emolumenten weten. Volgens Hofstra is een compensatie voor zorgkosten voor Kamerleden, waarvoor onlangs nog gepleit werd, inmiddels van tafel.